Wat is dementie en hoe herkent u het?

Dementie is een ingrijpende ziekte, uiteraard voor de persoon die dementie heeft, maar ook voor de familie en vrienden van de persoon. Het kan lastig zijn om ermee om te gaan. Veel mensen zullen in eerste instantie proberen de persoon met dementie te corrigeren. Dit is echter niet verstandig aangezien dit de persoon met dementie juist confronteert met wat hij niet meer weet of kan. Wilt u erachter komen of iemand met dementie zich een bepaald detail uit zijn leven nog herinnert? Probeer dan gebruik te maken van beelden. Beelden zijn namelijk een stuk herkenbaarder dan woorden.

Dementie herkennen
Het kan erg confronterend zijn wanneer u vermoedt dat een geliefde of naaste dementie heeft of krijgt. Beginnende dementie is vaak te herkennen aan de volgende symptomen:

Vergeetachtig
• Dagelijkse handelingen worden moeilijker
• Problemen met het spreken van de taal
• Spullen kwijtraken
• Sociale activiteiten ontwijken
• Moeite met goed zien
• Onrustig gedrag
• De verschillende fases van dementie
Dementie kan voor iedereen anders verlopen. Echter, dementie kent over het algemeen 4 duidelijk verschillende fases.

Voorstadium van dementie
In dit eerste stadium van dementie vergeet iemand zijn of haar dagelijkse dingen, zoals hoe iets werkt of het poetsen van de tanden. De persoon merkt aan zichzelf dat er iets niet in orde is.

Beginstadium
In het beginstadium wordt iemand steeds vaker vergeetachtig. Ook het gedrag begint te veranderen. Het is vaak nog onzeker of het algemene ouderdomsklachten zijn of daadwerkelijk dementie. De duur van deze fase is afhankelijk van de vorm van dementie die iemand heeft.

Middenstadium
Wanneer iemand zich in het middenstadium begeeft weet diegene niet meer hoe dagelijkse handelingen zoals wassen of aankleden gaan. Soms vergeet de persoon zelfs te eten en weet diegene niet meer wat er die dag allemaal gebeurd is.

Eindstadium
In dit stadium is iemand compleet afhankelijk van verzorging. Zowel het geheugen als het spraakvermogen gaan snel achteruit en er treden infantiele reflexen op zoals het grijp- of zuigreflex. Vaak is de persoon ook niet meer in staat om dierbaren te herkennen.

Woon en zorgvoorziening voor mensen met dementie

Wanneer het zelfstandig wonen niet meer lukt is wonen met zorg een vertrouwde oplossing. Bij Dennenhorst zijn al onze locaties huiselijk ingericht waardoor we een vertrouwde en herkenbare omgeving creëren voor onze bewoners. Het leven en wonen bij Dennenhorst is net zoals thuis, alleen dan met zorg in nabijheid. De regie over het leven wordt bepaald door de bewoner. Wilt u meer informatie over wonen bij Dennenhorst en wat wij te bieden hebben voor uw naaste? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Komen werken?

Wilt u graag eens kijken en nader kennis te maken om te kijken of er een klik is?

“Wij ontvangen u graag bij Dennenhorst om u een rondleiding te geven en de mogelijkheden te bespreken. Zo kunt u ervaren of Dennenhorst een passende baan biedt.”

  • Cristel Halie-Klok
    Directeur Zorg

  • 06-81034414

  • cristelklok@dennenhorst.nl

  • Anne de Jong
    Teamleider

  • 06-39624632

  • annedejong@dennenhorst.nl

Solliciteer direct
Choose File

Bij het invullen van het formulier geeft u toestemming dat we contact met u opnemen.